Duyuru

Kapat
Henüz duyuru yok.

Kod / Yazılım mevhumu ile ilk tanışmanız nasıl oldu?

Kapat
X
  • Filtrele
  • Zaman
  • Göster
Hepsini Sil
new posts

Kod / Yazılım mevhumu ile ilk tanışmanız nasıl oldu?

Yaşınız küçüktü, bir halt bilmiyordunuz ve bir anda yazılım/kod/oyun denen şeyin içyüzüne ufak bir bakış attınız, ne oldu? Siz yazın sizden sonra ben de yazacağım.

Yazdığım şeylerin ekranda bir şeyler yaptığını görünce deli gibi mutlu oldum
    Şu başlıkta da ilk karşılaştığım ilk hatayı yazdım. Bug / Yazılım hatası ile ilk ne zaman tanıştınız?

Yorum yap

Kod yazmak benim için hep bir araç olmuştur, hobi haline hiç bir zaman gelmedi. İlk tanışmam lisans yıllarında Hesaplamalı Aerodinamik dersi ile oldu. Hocamızın basit bir iteratif hesabı grafik şeklinde sunması aklımı almıştı. Fortran, vBasic 6, Python, Matlab ve Java öğrendim. Şu an herhangi birini kullanabilmek için günler harcamam gerekir :P

Öte yandan, bilgisayar dünyasına Commodore ile giriş yapsaydım sanırım programlama konusunda çok erken yaşta çakralarım açılırdı.

Yorum yap

Commodore 64 kullanma kılavuzu içindekilerle.

Yorum yap

Benim ilk tanışmam Bilim Teknik dergileri aracılığıyla oldu sanırım, o zamanlar bilgisayarım filan da yoktu. En büyük abim Sultanahmet Endüstri Meslek lisesinde elektrik bölümünde okuyordu ve arada sırada Bilim Teknik dergisi alır içindeki bazı şeyleri de uygulamaya çalışırdı. Konuyla alakası yok ama bunlardan biri de inek gübresinden metan gazı elde etme üzerineydi, bir ahırımız ve ineklerimiz vardı çünkü O zamanlar bilim teknik dergilerini okumuyor muydum yoksa kod bulunmuyor muydu hatırlamıyorum ama dergiyi alma alışkanlığı abimden bana geçti. Lise zamanlarında düzenli almaya çalışırdım ve okurdum, bilgisayar görmeden ufak ufak basic/prolog programlara aşina olmaya başlamıştım.

Bilfiil yazma anlamında tanışmam ise Lise son sınıfta commodore 64 almam ile gerçekleşti pek tabii. Kutulu filan değildi ve yanında kullanım klavuzu yoktu sanıyorum, abim GW-BASIC yahut Q-BASIC ile ilgili bir kitap almış getirmişti. INKEY'dir CLS'dir filan C64'de olmayan komutlar başta bir dumura uğratmıştı sonra tabii alıştık. Sonrasında Bakırköy sahaflar çarşısından ve Beyazıt sahaflar çarşısından Commodore dergileri ve kitapları edinip doğru yola girmiştim

İlk programım da muhtemelen FOR bile kullanmayı gerektirmeyen ÖSS / ÖYS puan hesabı programıydı. C64'ü aldıktan sonra önümde bir üniversite sınavı vardı çünkü.

Yorum yap

commodore 64 kullanma kılavuzu ve Commodore dergisi ile başladım.

Yorum yap

seko Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
              commodore 64 kullanma kılavuzu ve Commodore dergisi ile başladım.
              Sormaya gerek yok, sizin ilk bilgisayarınız c64 idi o belli ki

Yorum yap

Tabii ki Amstrad kullanım kılvauzundaki kısa programcıklar. Ancak sonrasında hem Sizin Amstrad dergileri hem de Amstrad Action'lardaki kodları deniyorduk. Çok uzun programlarda kardeşimle birimiz okur birimiz yazardık. Arada okuyucu ve yazıcı yer değiştirirdi.

Bir de bir kaç kitap almıştım, çok uzun bir kod yazıp harika bir pac-man oyunu çalıştırdığımızı hatırlıyorum.

Yorum yap

Bende bir balon uçurma yazılımı için kod vardı binlerce satırdı sanırım ekranın sağ altından sol üstüne commodore logosu olan bir balon uçarmak için bir hafta kullanım klavuzundaki kodları yazmıştım o balon uçunca o kadar mutlu oldum ki )

Yorum yap

Atari 800XL'in İngilizce kullanım kılavuzunda, fiyakalı, renkli şekillerde yazı yazan bir program, bir adet sesli yıldırım düşmesi animasyonu programı ve bir de gökkuşağı çizen 3 program kodu vardı. Yıl 84-85 olsa gerek. Aklım ermeye başlayınca, önce değişkenlerin içeriklerini, sonra da özelikle sound komutunun parametrelerini değiştirmeye başladım. İlerleyen zamanlarda nereden bulduysam 800XL'in Türkçe kılavuzu ile mevzuya girmiş oldum zaten. Graphics, plot, setcolor, yazmaçlar, peek, poke...

Yorum yap

Hazırlanıyor...
                    X