Duyuru

Kapat
Henüz duyuru yok.

Bug / Yazılım hatası ile ilk ne zaman tanıştınız?

Kapat
X
  • Filtrele
  • Zaman
  • Göster
Hepsini Sil
new posts

Bug / Yazılım hatası ile ilk ne zaman tanıştınız?

Bug olduğunu ilk görüşte anlamış mıydınız yoksa yıllar sonra mı idrak ettiniz? Hele bir yazın siz ben de yazacağım.

Aslında bug sayılmaz ama ilk hata diyebilirim. 1985 senesiydi. Bilgisayar kursunda, Basic ile bir program yazarken bir yerde fena takılmıştım. Örnek bir kodu bilgisayara geçiriyordum. Herşeyi doğru yazmama rağmen bir türlü çalışmıyordu. Sonunda hocaya sordum. O bir şeyleri değiştirip düzeltmişti. Kağıttaki kodda bir mantık hatası vardı. Ne olduğunu hiç hatırlamıyorum ama çok küfür ettiğimi hatırlıyorum

Yorum yap

1991 yahut 1992 senesiydi, Avcılar Reşitpaşa caddesinde (ambarlı tarafındaki kısmında) bir film kiralama dükkanının sokağında bir atari salonu vardı. Hazır lafı geçmişken o film kiralama dükkanında da Sega Master system ve kutulu oyunları bulunurdu, o dükkan sayesinde oyun kutularındaki Izgara deseni ciddi bir şekilde beynime kazınmış Ha ne diyordum, atari salonu vardı, bu atari salonunun sahibi 30'lu yaşlarda bir amca idi, haftada bir iki gün uğrar hasılattı başka işlerdi uğraşırdı ama bizim daha çok muhatap olduğumuz kişi ise "Dayı" idi. Dayı 50'li yaşlardaydı, salon ondan sorulurdu, jeton satar, jeton yutan makineler söz konusu olduğunda jeton holünü anahtarı ile açıp bir switch marifetiyle kredi yükler ve salonun diğer işleri ile ilgilenirdi.

Evime yakın olduğu için okul dönüşü yahut fırsat bulduğum aralarda buraya giderdim. Değişik zamanlarda değişik oyunlar oldu bu salonda ama orada en çok oynadığımı hatırladığım oyunlar sanırım şunları : Double Dragon 2 (1'i Avcılar merkezdeki bir salonda vardı), P.O.W., Wizord of wor, İsmini hatırlamadığım Tengen yahut Konami'nin bir futbol oyunu, Silk Worm ve son dönemlerde de Street Fighter 2, Mortal Kombat, Punisher, Art of Fighting 2... gerçi Art of Fighting'in oynaması değil ama izlemesi daha keyifliydi

Lan bug'ı anlatıyorduk nerelere getirdik konuyu.. bütün bu oyunların içinde de en sevdiğim aslında Double Dragon 2 idi,

Oyunun şu bölümüne geçince biçerdöverli kısım geliyor, şimdi yanlış hatırlıyor da olabilirim ama tam da bu kısımda gelen adamlardan sonuncusunu dövmeyip elinizden kaçırırsanız oyun burada tıkanıp kalıyordu, ne sağa gidebiliyorsunuz, ne sola gidebiliyorsunuz. Çocuk sayılacak yaşta ne bilelim bug'ı/glitch'i filan anasını satayım, "Dayııı, oyun kitlendi". Bu aşamada dayının insafına kalıyorduk tabii, cihazı kapatıp açıp kredi de yükleyebilirdi, kös kös de ortada kalabilirdiniz.

Resmi gerçek boyutunda görmek için tıklayın.

Resmin ismi:  DD2.png
Görüntüleme: 1
Büyüklüğü:  873,4 KB

Ha ben bu olayı yaşadığım an, lan burada hatalı kod yazmışlar, o da çakıldı demek ki filan diyebildim mi? Hayır pek tabii, bunun bir bug olduğuna yıllar sonra uyanmışımdır muhtemelen. Dayı karakteri de bu arada kah Barbarian'daki kelleyi almaya gelen kurbağamsı yaratık ile (bu bug'a maruz kaldıysanız ve son jetonunuz ise yerdeki kelle siz oluyorsunuz) yahut yine Double Dragon'daki iri kıyım patron dayı ile o kadar özdeşleşmiş ki anlatamam.

Resmi gerçek boyutunda görmek için tıklayın.

Resmin ismi:  dayi.png
Görüntüleme: 1
Büyüklüğü:  547,8 KB

Yorum yap

Senin ilk Bug'lar da çok havalıymış iron dostum Ben kendi yazdığım "Hello World"'den az hallice Basic kodunda ne ettiğimi bile bilmeden gözle debug yapıp (bırak bug/debug nedir bilmeyi, adını bile duymamışken) bilgisayara küfrediyordum

Yorum yap

wolfiem Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
          Senin ilk Bug'lar da çok havalıymış iron dostum Ben kendi yazdığım "Hello World"'den az hallice Basic kodunda ne ettiğimi bile bilmeden gözle debug yapıp (bırak bug/debug nedir bilmeyi, adını bile duymamışken) bilgisayara küfrediyordum
          Bunun öncesinde bilim teknik dergisindeki basic / pascal / prolog programlarını deşifre etmeye çalışmışımdır sanırım ama bug kavramı bende tam olarak ancak commodore dergilerini almaya başladığım 93 senesinde filan oturmuştur İlk programımı da o zamanlar yazmıştım, öss / öys puan hesaplama, bug'ı olacak kadar komplike değildi

Ona bakarsan bizim ilk bug'ımız kafa ayarı olayı Kafa ayarı ile ilgili de hikayem var ama onu tekrar yazmayayım, ekşiye yazmıştım :

https://eksisozluk.com/entry/4045988

ps: Hikayenin mağduru bilgisayarcı arkadaş geçen sene vefat etmiş, Reha Biçer haber vermişti.

Yorum yap

Hazırlanıyor...
          X